top of page
Vyhledat

Ombudsmance

Aktualizováno: 21. 4. 2018

obracíme se na Vás, jako na veřejnou ochránkyni práv, s prosbou o pomoc při řešení naší svízelné rodinné situace, kdy čelíme společně s naší dcerou systémovému týrání ze strany Oddělení péče o rodinu a děti Praha 1 a jejich přičiněním i od dalších orgánů a na nedodržování doporučení a metodiky MPSV v dané problematice. Na konání pracovnice Oddělení péče o rodinu a děti Praha 1 jsme podali stížnost nadřízenému orgánu, bohužel neúspěšně, postoupili jsme tedy tuto stížnost k posouzení na Magistrát hlavního města Prahy, na vyjádření stále čekáme. Vzhledem k tomu, že se situace zhoršuje, obracíme se také na Vás se žádostí o pomoc s vyřízením naší stížnosti a o intervence vedoucí k nápravě přístupu zaměstnankyň a zaměstnanců Oddělení péče o rodinu a děti směrem k profesionálnímu, respektujícímu a partnerskému vztahu s klienty a klientkami a k aplikování metodické příručky pro kurátory pro děti a mládež Ministerstva práce a sociálních věcí v praxi, zejména:

Str.12 - Partnerský přístup ke klientovi je jako projev respektu k člověku a jeho důstojnosti jedním z obecných základních principů sociální práce a měl by být základním východiskem i při poskytování sociálně-právní ochrany dětí.

Str.13 - Kurátor musí s dítětem pracovat na schopnosti dítěte porozumět důsledkům svého jednání, a to nikoli takovým způsobem, že dítěti bude primárně nastiňovat negativní následky, které dítě může očekávat, pokud svého rizikového chování nezanechá.

Str.15 - Kurátor neodpovídá za to, že dítě ochrání před veškerým rizikem, tedy že dokáže formulovat ideální opatření, které by dítě ochránilo před vším, co by mohlo ohrožovat jeho příznivý vývoj.

Str.15 - Úplné vyloučení veškerého rizika, jemuž by dítě mohlo čelit ani kurátorovou ambicí být nesmí.

Str.15 - V těch případech, kdy se kurátor cítí odpovědný za výsledek a nikoli za proces, ve snaze ochránit dítě před veškerými možnými riziky, tedy i těmi, u nichž je pravděpodobnost jejich vzniku nízká, dochází totiž typicky k velmi závažnému porušování práv dětí i jejich rodin.

Str.19 - Je třeba akceptovat, že přiměřené riziko je přijatelné a patří k nezávislému způsobu života ve svobodné společnosti.

Str.21 - Postavení dítěte jako subjektu práv svým obsahem znamená, že dítě musí být v konkrétním případě respektováno jako jedinečná osobnost, nadaná vlastními právy, a to včetně práva činit vlastní autonomní rozhodnutí.

Str.21 - Pokud dochází k oddělování dětí od rodičů nebo v pokračujícím oddělení dítěte od rodičů za situace, kdy již dítě dokončilo povinnou školní docházku a trvání opatření je odůvodňováno potřebou zajištění školní docházky dítěte, které by se jinak dopouštělo záškoláctví, není splněn požadavek nepřiměřeného ohrožení dítěte a jedná se tak o nepřípustný zásah do celé řady základních práv dítěte.

Str.21 - Střední vzdělání stejně jako jakékoli vyšší vzdělání je právem dítěte, nikoli jeho povinností, a stát nemůže dítě proti jeho vůli k získání tohoto vzdělání nutit, případně jej navíc z tohoto důvodu omezit či dokonce zcela zbavit osobní svobody.

Str.24 - Mezi typicky uváděné oblasti – složky nejlepšího zájmu dítěte patří: - názor dítěte; - identita dítěte; - zachování rodinného prostředí a vazeb dítěte s jeho přirozeným prostředím; Str.29 - Přednost mají opatření přijatá v přirozeném prostředí dítěte, a to navíc ta opatření, která nemají donucovací charakter, ale vycházejí z pozitivních opatření poskytování pomoci a podpory a práce s vnitřní motivací dítěte k nápravě jeho rizikového chování.


Systémové týrání zde: https://detidoma.webnode.cz/systemove-tyrani/





bottom of page