top of page
Vyhledat

Městskému soudu ke stížnosti státní zástupkyně na rozhodnutí soudkyně

Vážený soude,

dovolte nám, abychom reagovali na stížnost státní zástupkyně obvodního státního zástupce pro Prahu 1 KF ze dne 29. května 2018, která Vám byla adresována prostřednictvím Obvodního soudu pro Prahu 1 a která nám byla doručena 3. července 2018, na část týkající se působení Oddělení péče o rodinu a děti Městského úřadu pro Prahu 1, neboť jsme s tímto orgánem ve sporu a tato stížnost je tendenční, informace v ní uvedené jsou vytržené z kontextu a místy lživé.


K bodům ve stížnosti týkající se aktivit Oddělení péče o rodinu a děti uvádíme tyto upřesňující informace:

Na podzim 2015 byla naše dcera předvedena hlídkou na Policii ČR, neboť v souvislosti se svými 15. narozeninami požila se známými alkohol v množství odpovídající 0,45 promile. Dceru jsme na Policii ČR osobně vyzvedli a vyvodili výchovná opatření, což bylo vzhledem k jejímu prohřešku dostačující. Nicméně následně proběhlo také řízení ze strany Oddělení péče o rodinu a děti ve škole a s námi. Výstupem tohoto řízení byl požadavek na podání informací o pololetním vysvědčení.


Na jaře 2016 se nám naše dcera svěřila s experimentováním s omamnými látkami a rozhodla se dobrovolně nastoupit léčbu v nemocnici. Oddělení péče o rodinu a děti bylo v této situaci bez náhledu na problematiku a zneužívalo moc nad naší rodinou. Podlehli jsme zastrašování a nátlaku Oddělení péče o rodinu a děti a v době, kdy dcera ve dnech velikonočního volna odešla z domova za svými známými, nahlásili jsme ji na Policii ČR jako pohřešovanou a souhlasili s následným umístěním do Diagnostického ústavu v Praze. Velmi jsme se o ni báli, neboť jsme podali trestní oznámení na dospělé dotyčné, kteří ji jako mladistvé nabízeli omamné látky. Dcera se sice vrátila v době, jak nám slíbila, školu by nezameškala, nicméně vzhledem k tomu, že byla nahlášena jako pohřešovaná, násilně (sražení k zemi, pouta) ji odvezli do Diagnostického ústavu, přičemž Oddělení péče o rodinu a děti zneužilo pro umístění zprávu z nemocnice, kde se dcera dobrovolně léčila.


Do Výchovného ústavu (200km od rodiny) byla umístěna předběžným opatřením na návrh Oddělení péče o rodinu a děti opět na základě zneužití informací z její dobrovolné hospitalizace v nemocnici, bez jakékoliv komunikace směrem k nám rodičům. V té době naše dcera složila úspěšně přijímací zkoušky na střední školu, přičemž Výchovný ústav nezajišťoval povinné školní vzdělávání, na které měla dcera právo, ani se terapeuticky nezaměřoval na mladistvé s problematikou experimentování s omamnými látkami. Navíc ji byla jako prevence před otěhotněním ze znásilnění ze strany přítomných v ústavu aplikována vychovatelkou v 15 letech tříměsíční hormonální antikoncepce bez našeho vědomí.


Opakovaně jsme žádali Oddělení péče o rodinu a děti o přešetření a přehodnocení daných skutečností, bohužel neúspěšně. Sice se nám vedoucí pracovnice omluvila za chybějící komunikaci s odůvodněním jejího čerpání dovolené a neschopenky odpovědné pracovnice, z které si odskočila podepsat návrh předběžného opatření, nápravu ovšem nesjednaly. Až k soudnímu řízení přinesly návrh na zrušení předběžného opatření o ústavní výchově a žádost o soudní dohled, neboť se to prý tak dělá po ústavní výchově, vůči čemuž jsme se neúspěšně ohradili – podzim 2016


V létě 2017, v době aktivního působení Oddělení péče o rodinu a děti a jejich positivního hodnocení naší spolupráce, naše dcera odcizila zboží v DM drogerii v hodnotě 269,-Kč, za což ji byla udělena pokuta ve výši 500,-Kč, kterou uhradila. Vzhledem k tomu, že se podobný případ neopakoval a i tuto skutečnost přikládáme negativnímu ovlivňování a stigmatizaci naší dcery ze strany Oddělení péče o rodinu a děti, pokládáme tento trest za dostačující.


Na podzim 2017 po měsících ponižování, zastrašování, vyhrožování, dehonestací, čemuž jsme se podřizovali a což bohužel mělo negativní dopad na celou naši rodinu, Obvodní soud na základě žádosti Oddělení péče o rodinu a děti doplněné konstatováním skvělé spolupráce s naší rodinou a dalšími positivními posudky zrušil soudní dohled. Tvrzení státní zástupkyně v odůvodnění stížnosti není tedy pravdivé, což lze doložit zprávami Oddělení péče o rodinu a děti směřovanými Obvodnímu soudu pro Prahu 1 do doby než jsme podali na vedoucí pracovnici Oddělení péče o rodinu a děti stížnost – leden 2018


K podání stížnosti nás vedlo dlouhodobé systémové poškozování, preventivní represe a stigmatizace naší dcery a naší rodiny ze strany Oddělení péče o rodinu a děti, jehož součástí jsou i důvody trestního stíhání naší dcery, které vedlo k obnovení soudního dohledu s odůvodněním ze strany Oddělení péče o rodinu a děti, že se jedná o standartní postup v takových případech (zaznamenáno na nahrávacím zařízení u soudního řízení).


Navzdory tomuto poškozujícímu působení Oddělení péče o rodinu a děti se nám povedlo pro naši dceru najít kompetentní odborníky, bohužel bez přičinění Oddělení péče o rodinu a děti a s nutností vyrovnávat se i s jejich systémovým týráním.


V souvislosti s trestním stíháním a námi podanou stížností na vedoucí Oddělení péče o rodinu a děti, která byla přítomna za žalující stranu i soudním řízením, docházelo z její strany a ze strany státní zástupkyně k protahování soudního řízení a další traumatizaci naší dcery a dehonestaci nás rodičů, což mělo negativní dopad i na školní docházku naší dcery, přičemž hodnocení ze strany školy v případě její přítomnosti bylo positivní.


Vše jsme podrobně sepsali do naší stížnosti směřované Městskému úřadu pro Prahu 1, Magistrátu hlavního města Prahy a Veřejné ochránkyni práv, neboť jsme zjistili, že se nejedná o ojedinělé pochybení ze strany tohoto orgánu.


V rámci trestního řízení naše dcera spolupracovala s Mediační a probační službou, která doporučila rovněž trest neudělit.


Soudkyně Obvodního soudu se důvody trestního stíhání naší dcery podrobně zabývala, což odráží i její rozhodnutí, které si zaslouží respektování.


Dovolte nám na závěr sdílet naše rozčarování z toho, že se do rozhodování o vině či nevině naší dcery v konkrétním případě míchají její skutky, které s tímto případem vůbec nesouvisí! Navíc jsou subjektivně interpretované, kdy se zamlčuje vše, co by mohlo obrázek o naší dceři a nás rodičích vylepšovat a naopak se „vyzobávají“ události, které obrázek o naší dceři a o nás rodičích zhoršují, navíc plné lží a manipulací!


bottom of page