top of page
Vyhledat

Leden 2018

Aktualizováno: 13. 6. 2019

Naše dcera byla obžalovaná pro provinění nadržování, neboť byla svědkem rvačky svých známých, které neudala na Policii. Poté umožnila svým známým jít k nám domů a poskytla jim alobal, o který ji žádali, až poté zjistila, že do něho chtěli zabalit ukradený telefon. Pro Oddělení péče o rodinu a děti to byl podnět k žádosti o zrušení rozsudku zrušení soudního dohledu než nabyl právní moci, čemuž soud promptně vyhověl.


Soudní dohled, který měl být původně pouze formalitou, který obnášel ponižující domovní prohlídky a povinné výslechy na OSPOD, který nás stigmatizoval a který následoval pouze jako obvyklý proces po ukončení umístění ve výchovném ústavu. Po umístění naší dcery s diagnózou závislosti ve výchovném ústavu 200 km od rodiny /byť na prognózu vyléčení této diagnózy má positivní dopad terapeutická práce s celou rodinou/, v době, kdy neměla ukončenou povinnou školní docházku /která zde nebyla zajištěna/ a byla přijata na střední školu v místě bydliště, v ústavu, kde nebyl zajištěn terapeutický program směřující k jejímu uzdravení, v době kdy jsme měli domluvenou hospitalizaci naší dcery ve specializovaném zařízení v místě bydliště.

Problémy naší dcery a naší rodiny nám Oddělení péče o rodinu a děti nepomáhalo řešit, nýbrž naše snahy a řešení ničilo.


Podali jsme stížnost na jednání pracovnice Oddělení péče o rodinu a děti k nadřízenému orgánu na Městském úřadě Praha 1. Obžaloba pro nás byla šokem a dáváme ji do souvislosti se soudním dohledem, který byl i pro naši dceru vyčerpávající a vyjádřením nedůvěry za to, že otevřeně požádala o pomoc a místo pomoci v uzdravení se dočkala represí a persekucí.


Při podání vysvětlení na Policii ČR, kterého jsem byla jako zákonný zástupce přítomna, dcera vystupovala jako svědek a opět nám byly doporučovány fyzické tresty. Naše dcera čelila od zaměstnance Policie ČR agresivitě, křiku, manipulacím. Podání svědectví bylo zahájeno slovy, zda si je vědoma toho, že byla svědkem druhého nejhoršího zločinu po loupežné vraždě. Na zdech kanceláře Policie ČR byly výzvy k legalizaci zbraní, na stole hrníček s obrázkem marihuany. Propagace marihuany je v centru Prahy, kde bydlíme na spoustě míst bez jakéhokoliv zásahu Policie ČR, zápach z jejího kouření se rozléhá i v ulici Bartolomějské přímo pod okny Policie ČR opět bez zásahu Policie ČR, což jen dokresluje nerovný přístup k této problematice.


V lednu při předvolání dcery k výslechu na Policii ČR, nebyli přizváni ani informováni zákonní zástupci, předvolání obdržela pouze naše dcera, přesto ji doprovázel otčím, protože si přála jeho přítomnost. Bohužel na Policii ČR došlo k nátlaku ze strany státní zástupkyně, aby naše dcera souhlasila s výslechem bez přítomnosti otčíma, což se také stalo. Došlo k chybnému informování, že není možné, aby byl otčím přítomen výslechu, což jsme zjistili až poté při konzultaci s dalším advokátem.


Proti obžalobě jsme se na doporučení advokáta odvolali, neúspěšně.




bottom of page