top of page
Vyhledat

Březen 2016

Aktualizováno: 18. 4. 2018

Na jednáních na Oddělení péče o rodinu a děti, kam jsme byli předvoláni na základě jejich informování ze strany nemocnice, neboť je to jejich zákonnou povinností, jsme čelili zejména vyhrožování a ponižování, hlavně ze strany vedoucí sociální pracovnice HV. Sdělila nám, že pokud naše dcera nepřestane experimentovat s omamnými látkami, bude umístěna do Výchovného ústavu ve Višňovém, kde může setrvat až do své plnoletosti. Jiné řešení nám nenabídli. Na naši vyslovenou žádost o statistiku úspěšnosti tohoto opatření nám nic nepředložili, ani neodpověděli.


Sami jsme pro dceru zařídili terapie, kdy dcera navštěvovala ambulanci v nemocnici Milosrdných sester, MUDr. Ivana Platze. Spolupráce s tímto pracovištěm byla velmi dobrá a zpětně hodnotíme, že naší rodině v této těžké životní situaci nejvíce nápomocná. Oddělení péče o rodinu a děti se z této spolupráce zajímalo o dodržení návštěv, výsledky testů na omamné látky (které byly negativní) a lékařské zprávy. S námi jednali povýšeně.


Experimentování naší dcery bylo pro nás rodiče něco zcela nového, bez osobní zkušenosti. Přístup Oddělení péče o rodinu a děti nás ještě více vyděsil. Chtěli jsme naši dceru uchránit od dalšího působení problematických známých, oznámili jsme tedy na Policii ČR ty, o kterých jsme se dozvěděli, že dceři omamné látky nabízeli i s důkazy, byli mezi nimi i plnoletí. Vypovídali jsme na Policii ČR s příslibem, že budeme informováni o konečném výsledku, na který stále čekáme. Tato naše aktivita měla za následek velký odpor naší dcery. V té době navštěvovala 9. ročník ZŠ, prospívala, měla pouze občasné pozdní příchody či absence. V době velikonočních prázdnin odešla za známými, které jsme nahlásili na Policii ČR s tím, že se vrátí, až začne škola. Vyděšeni jsme nahlásili na Oddělení péče o rodinu a děti tuto skutečnost, kde nám doporučili nahlásit na Policii ČR útěk z domova s tím, že po jejím návratu bude umístěna v Dětském diagnostickém ústavu v Praze Krči, na což jsme přistoupili. Návrat naší dcery jsme skutečně oznámili na Oddělení péče o rodinu a děti a naše dcera byla převezena do diagnostického ústavu v Praze Krči. Báli jsme se, že nahlášené osoby naší dceři ublíží, měla v té době 15 let.


Zorientovat se v problematice nám postupně pomohli v nemocnici Milosrdných sester v Praze. Jako ideální se ukazovala ambulantní práce s celou naší rodinou, tak k nám také na tomto pracovišti přistupovali.

bottom of page